Två kvinnor

Chayanan och Natthinan studerar Sfi

Studierna i svenska pågår för fullt för Cahayanan och Natthinan från Thailand. De studerar Sfi via vuxenutbildningen på Kompetenscentrum. De tycker att svenska är ett svårt språk att lära sig men mycket viktigt.

Viktigt att träffa en lärare

-  Jag kom till Sverige för 2 år sedan och bor numera i centrala Kungsbacka. Jag trivs här i Sverige och vill gärna lära mig språket. För att lära mig språket behöver jag kunna få hjälp av en lärare som jag kan ställa frågor till och det får vi här på Sfi, berättar Chayanan.

Tränar hemma

- Svenska är ett svårt språk att lära sig, speciellt uttalen. Förutom Sfi studierna på skolan får man träna mycket hemma. Jag tittar på svenska tv program och läser barnböcker, berättar Natthinan.

Viktigt att kunna svenska för att få jobb

Cahayanan och Natthinan vill båda ut och arbeta. De berättar att de måste lära sig svenska för att ha större möjlighet att få ett jobb.

- I Thailand jobbade jag inom revision men här i Sverige krävs det mer utbildning. Jag vill gärna ha ett jobb så snart som möjligt. Jag kan tänka mig att jobba inom städ eller i en fabrik. Det bästa vore om jag fick många svenska arbetskamrater så jag kan bli ännu bättre på svenska, berättar Chayanan.

- Jag vill gärna jobba inom vård och omsorg med äldre. I Thailand drev jag en egen butik och jag har även jobbat inom restaurang, säger Natthinan.

Sverige och Thailand

- Sommaren i Sverige är bra men vintern med kylan och blåsten tycker jag mindre om. Här är det lungt och tryggt och jag tycker om den rena luften och fina naturen. Det jag saknar mest från Thailand förutom mina vänner är den goda maten, berättar Chayanan.

Text & bild : Lina Dahlén